Teatermelők és ültetvények
A Fuji hegy és a Fukuokai teaültetvények Japánban

Teatermelők és ültetvények

Ipari teaültetvények

Ezek leginkább a tömegfogyasztást szolgálják ki. A gyors és olcsó termesztésre teszik a hangsúlyt. Jól bevált fajtákkal foglalkoznak. Rovarirtó szerek és műtrágyák használatával biztosítják a bőséges levél hozamot. Ezek a területek általában több ezer holdasak is lehetnek ahol gépek és nagyszámú munkás segítségével végzik a növények gondozását és a betakarítást. Próbálják állandó, konstans ízvilágú teákkal kiszolgálni a vásárlókat. Nem a legjobb minőségűek, viszont akik most kezdenek ismerkedni a szálas teákkal, azoknak jó alternatíva lehet a kommersz áruházi filteres teák helyett. Árkategóriája nem terheli meg különösen a pénztárcát, 100-g tea körülbelül 1500-2000-ft-ba kerül

Malajzia Cameron Highlands Boh teakert

Egyedi eredetű teakertek

Kis gazdaságok, pár száz hektáros területen. Nem törekednek az állandóságra, sőt büszkék rá, hogy egyedi, megismételhetetlen ízű, karakterű teákat készítenek, amelyeket, mint a boroknál évjáratonként tartanak nyilván. A sajátjukat nem keverik a más tea kertekből származó levelekkel. Ezeket a teákat valamilyen régi hagyomány, vagy titkos recept alapján készítik el. A recepteknek, mint például a Pu-erh teáknál külön könyvet készítettek a receptek származásáról és azok jelentéséről. Nem használnak vegyszereket. Egyre inkább kihangsúlyozzák, hogy a termesztésük organikus. (Azért ezt fogadjuk fenntartással). Magam egy ilyen termelőnél, aki hangoztatta, csak „organic semmi  vegyszer” az egyik sor végén találtam egy üres műtrágyás zsákot. 🙁 Ezek a teák már inkább az ínyenc fogyasztók asztalára szoktak kerülni. Mivel nem tudnak évről évre ugyanolyan ízeket előállítani, ezért ha valaki ugyanattól a termelőtől vásárol, akkor sem biztos, hogy mindig azonos karakterű teát kap.  Ez a dolog érdekessége, a kiszámíthatatlanság. Persze, ezzel nem azt szeretném mondani, hogy az egyik évben veszünk valamilyen fantasztikus teát a másikban meg valami borzalmasat, de lehetnek eltérések. Ezeknek a teáknak az ára körülbelül 5000-10000-ft között található 100 grammonként.  Ezek a leggyakoribbak, ebből lehet a teapiacon a legtöbbet találni. Sajnos sokszor a nagyipari termelésű teákat is ide pozicionálják árban.

India Darjeeling Makaibari Tea Estate

Kézműves termelők

Ezeket a teákat néhány hektáros területen termesztik. A termelő saját maga vesz részt a teanövény nevelésében, szüretelésében és a teák elkészítésében. Nem lehetetlen, hogy nagykereskedelmi felvásárlás miatt ezek az általában nagyon jó minőségű teák bekerülnek a nagy közösbe, de inkább a termelő saját maga árulja a feldolgozott terméket. Ezeknél a teáknál lényeges, hogy a termelő mennyire ismeri a termőterületre jellemző különböző hatásokat, és milyen technológiával dolgozza fel. Előfordul, hogy teljesen vad területről gyűjtik be a feldolgozásra szánt leveleket, Mi magunk is találkoztunk kis falvakban olyan gazdákkal, akik a környező erdőkben több napi járással bejárható területről gyűjtötték be a vad teafák leveleit. Ezeket a teákat leginkább emberi erőforrások segítségével készítik sokszor türelmes kézi munkával, vagy akár nagy távolságok bejárásával ezért ezek a teák igen drágák. Kínában is rájöttek már, hogy az emberi erőforrás drága, meg kell fizetni annak aki ilyen termékeket szeretne fogyasztani. Főleg ha a vevő nyugati turista. Kínába vagy Indiában az ilyen elszigetelt területekre nagyon nehezen lehet eljutni. Csak olyan sofőrrel érdemes nekivágni, aki ismeri a helyi viszonyokat. Ott akár több napos túrára is szükség lehet. Minket a Mianmari határ közelében ellenőriztek kínai katonák, mert abban az időben a határ túloldaláról sok menekült akart átszökni Kínába. Mivel nem beszélnek semmilyen nyelven csak a kínait, annak is egy speciális nyelvjárását (Yunnan tartományban körülbelül 50 féle etnikum él, közel ugyanennyi nyelvjárással) így igen nagy segítségünkre volt a helyi vezetőnk. Ezzel a kis kitérővel akartam szemléltetni, hogy nem olyan egyszerű ezeket a teákat felkutatni és beszerezni. Az ára akár a csillagos ég is lehet. Néha csak tea aukciókon lehet velük találkozni ahol, licitálás után kapjuk meg a teánkat.

YiWu Yunnan Kína
Fu Yuan Chang teaüzeme YiWu városában Yunnanban

Javaslom, hogy mindenki keresse meg a pénztárcájának és ízlésének leginkább megfelelő teát és nyugodtan kísérletezzen. Egyes kereskedők jó üzleti érzékkel mindig csomagolnak egy kis mintát valamilyen teából, amely ha elnyerte tetszésünket nyugodtan rendelhetünk is tőlük.

Vélemény, hozzászólás?