Mi is az a Matcha?
Macha zöld tea por

Mi is az a Matcha?

A Matcha egy tradicionális Japán zöld tea. A Camellia sinensis növény leveleiből származik, amely Kínában őshonos. A Matcha alapjául szolgáló teacserjéket azonban, eltérő módon termesztik, mint a szokásos zöld teát. A teabokrokat a betakarítás előtt, körülbelül 20-30 napig lefedik (árnyékolják), hogy elkerüljék a közvetlen napfényt. Az árnyék hatására, a tea levelek nem kapják meg a szükséges napfényt, emiatt megemelkedik a klorofill szint a növény leveleiben, amely ennek következtében sötétzöld árnyalatúvá változik és megnövekszik a levelekben az aminosavak termelődés. A betakarítás után a szárakat és a levél ereket eltávolítják a levelekről. Csak a tiszta levélrészeket használják a későbbi feldolgozásra. Következő lépésként, speciális gránit kövek között őrölik finom, lisztszerű porrá, amelyet matcha néven ismerünk. Mivel az egész levél őrleményt elfogyasztjuk,  emiatt a matcha tea, bizonyos anyagokban még gazdagabb, mint a hagyományos zöld tea. Ilyen például a megnövekedett a koffein és az antioxidáns tartalom. Egy csésze matcha, fél teáskanál porból készítve, általában körülbelül 35 mg koffeint tartalmaz. Ez valamivel több, mint egy csésze normál zöld teában. A matcha por mostanában egyre népszerűbb, nem csak a teázáshoz, de előszeretettel használják turmixokban, sütéshez, fagylaltokhoz, legújabban kávéval keverve. Ma már léteznek tejporral, cukorral kevert változtok is.

Hogyan tudod a Matchát az otthoni teaházadban elkészíteni?

Szükséged lesz

Bambusz teakeverő (Chasen)

Teaszedő (Chashaku)

Tea-csésze (Chawan)

A matcha tea ára magas, mivel az elkészítési módja nagy türelmet és gondos emberi kézimunkát igényel. Emiatt megjelentek piacon a nem teázásra, hanem ételek ízesítésére használt, olcsóbb változatok is, és ezeket is teázáshoz ajánlják. Ezeket nem a prémium minőségű levelekből készítik, így áruk sokkal kedvezőbb lehet. Problémát okozhat a teafogyasztónak megkülönböztetni egymástól a teázásra alkalmas matchát a főzéshez, ételek ízesítésére árusított teától. A jó minőségű matcha port smaragdzöld színéről és lágy, enyhén édes ízéről lehet felismerni. Ha láthatóan enyhén sárgás vagy világoszöld árnyalata van a teapornak, akkor kezdjünk gyanakodni, hogy nem megfelelő minőségű matchával van dolgunk. Csak megbízható kereskedőtől vásároljunk, mert a nem megfelelő tea, tönkreteszi a teázás élményét.

Matcha minőségek szín eltérések

A teát bambuszkanállal, mérjük, egy előmelegített tea-csészébe. Ezután forró vizet (kb. 70 ° C) adunk hozzá. Egy speciális bambusz ecsettel, addig kavarjuk, amíg csomómentes nem lesz. A matcha elkészítése akkor sikeres, ha krémes állagúra tudjuk keverni és a tetején vékony, egyenletes hab képződik. Ez nagy odafigyelést és hosszas gyakorlást igényel. Nagyon finom, de határozott mozdulatokról van szó.

A Matcha több konzisztenciában elkészíthető:

A Matchát, fogyasztás előtt érdemes átszitálni. Így elkerülhető, hogy csomós maradjon .

Körülbelül 2-4 g Matchát teszünk a tálba egy chashakuval majd 60-70 ml 70-85°C fokos vizet adunk hozzá. Addig kavarjuk, amíg teljesen csomómentesen el nem keveredik. A chawan oldalán sem maradhat őrölt tea. Hagyományosan, a matcha fogyasztás előtt, valamilyen wagashi édességet fogyasztunk, ami egy Japán tradicionális édesség, tej és cukor nélkül. Ez a teaszertartás része, hiszen ezek a kis édességek sokszínűsége, önmagában is művészeti szintre emelkedett. A kis wagashi-k külön fejezetet érdemelnének. Később meg is kapják 🙂

A vékonyabb változat, Usucha kb. 1,7 g machával és kb 75ml forró vízzel készítjük. Habos, folyékony konzisztenciájú italt kapunk mely könnyebb és kevésbé keserű.

Koicha (vastag): Ez a vastag változat, néha része a japán tea-szertartásoknak. A tea mennyiségét meg kell duplázni kb. 3,5-4 g  matcha-t összekeverünk az előző elkészítési módban ajánlott, de fele mennyiségű kb. 40 ml forró vízzel. Először kevés vízzel, lassú keverő mozdulatokkal simára keverjük, majd a maradék vízzel folyékonyabbra keverjük. A lassú keverés miatt nem képződik hab a tetején. Egy enyhén édeskés, sűrű teát kapunk. Kizárólag japán tea szertatásokhoz részeként szolgálják fel és csak a legmagasabb minőségi osztályú Matcha használható hozzá.

A Matcha egészségügyi előnyei

Mivel a matcha jobban koncentrálódik az antioxidánsokban, egy csésze matcha egyenértékű lehet kb. 3 csésze normál zöld teával. Számos tanulmány történt a matcha-val kapcsolatban, de az állatkísérletek azt sugallják, hogy csökkentheti a vese- és májkárosodás kockázatát, miközben csökkenti a vércukorszint, triglicerid- és koleszterinszintet. Úgy tűnik, hogy a Matcha a baktériumok, vírusok és gombák elleni küzdelemben is hatékonyabb, mint a szokásos zöld tea.

Íme, a matcha zöld tea ivásával kapcsolatos, főbb egészségügyi előnyök:

A Matcha antioxidánsokkal van ellátva.

Az étrendi antioxidánsok megakadályozzák a szabad gyökök képződését a testében, és védik a sejteket és szöveteket a károsodásoktól. A Matchában nagyon magas antioxidáns, különösen a katekin tartalom. A legerősebb katekin az epigallokatekin-gallát (EGCG). Az EGCG-t széles körben vizsgálták. Harcol a test gyulladásaival, elősegítheti az egészséges artériák fenntartását, elősegíti a sejtek helyreállítását és így tovább. A teljes levelű teák, több antioxidánst tartalmaznak, mint a filteres tea, vagy az előre elkészített kész termékek. Egy tanulmány szerint a matcha, akár 137-szer több antioxidánst tartalmaz, mint egy alacsony színvonalú zöld tea, és akár háromszor több antioxidánst tartalmaz, mint más kiváló minőségű teák.

A Matcha fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A szívbetegség, a világ legnagyobb halál oka, és számos “kockázati tényező” ismert, amelyek a betegséget kiváltják. A zöld tea fogyasztása, javíthatja a teljes koleszterin-, LDL-koleszterin-, triglicerid- és vércukorszintjét. Ezen kívül a zöld tea védelmet nyújthat az LDL-koleszterin-oxidációval szemben, amely a szívbetegségek másik fő kockázati tényezője. A tanulmányok valóban azt mutatták, hogy a zöld tea ivóinak, akár 31% -kal alacsonyabb a szívbetegség kockázata, mint azoknak az  embereknél, akik nem isznak zöld teát. Ez elsősorban a zöld teában található antioxidánsoknak és növényi vegyületeknek tulajdonítható, amelyek még nagyobb mennyiségben találhatók a matcha-teában.

A Matcha Tea segíthet a fogyásban

A zöld teát gyakran társítják a fogyással. Valójában ez számos étrend-kiegészítő általános alkotóeleme. Emberi tanulmányok kimutatták, hogy a zöld tea az anyagcsere növelésével képes növelni az összes elégetett kalóriát. Bebizonyosodott, hogy akár 17% -kal növeli a szelektív zsírégetést. Ne feledd azonban, hogy a zöld tea ivása, csak egy nagyon kis darabja a súlycsökkentő puzzle-nek, és nem mindenható megoldás a problémára. A Matcha ivása, segíthet az éberség és a koncentráció fenntartásában is.

Vélemény, hozzászólás?